Analog zaman saati günlük yaşamda çok yerde kullanılan bir sistemdir. Mesela tasarruf sağlanması için günlük elektrik tüketiminin zamana bağlı düzenlenmesi en sık kullanıldığı alandır. Belirli saatlerde aktif olan reklam tabelaları buna en güzel örnektir. Ayrıca benzer şekilde sokak lambaları gibi aydınlatma sistemleri veya bahçelerdeki geniş sulama düzeneklerinde de yaygın olarak kullanılırlar.
Zaman saatlerinin karşımıza çıktığı bir diğer yer de havuz ve akvaryumların filtreleri ve havalandırmalardır. Dijital ve mekanik zaman saatleri bu işlerde de kolaylık sağlar. Kullanımına gelince her ürünün kendi kılavuzuna bakmakta elbette fayda var. Ancak yaygın olarak mekanik modellerde (analog zaman saatinde) cihazın üstünde döner bir kadran bulunur. Bu kadran kontrol paneli işlevi görür, kadran dairesel hareketi yani bir tam döngüyü 24 saatlik sürede tamamlar; başlangıç noktasına döner. Böylece bu kadran sayesinde sistem bir dünya gününü ve 24 saati işaretlemiş yani ölçmüş ve algılamış olur. Ayrıca döner kadran üstüne yerleştirilmiş olan sağa ya da sola hareket edebilen 15 dakikalık dönme süresi olan tırnaklar tasarlanmıştır. Bu sayede de 15 dakikalık tırnaklar 15 dakika uzunluğundaki süreleri temsil eder. Bu tırnaklar 15 dakika ayarını sağlar, kadransa bir günün tamamlanmasını işaret eder ve tanımlar.
Zaman Saati Çeşitleri Neler?
Dijital ve analog çeşitleri bulunan zaman saatleri, kullanıcı tarafından ayarlanan bir sürede elektriksel sistemin çalışıp çalışmayacağını kontrol eder. Yani belirlenen zaman aralığında bağlı kontaktan elektrik çıkışı verir. On ve off mod için belirlenen sürelere sadık kalarak bir tür otomasyon sağlar. En verimli biçimde devrenin çalışma düzenini planlayabileceğiniz elektriksel bir malzeme olarak düşünülebilir. Analog olan tasarımlar mekanik zaman saati diye de adlandırılır. Diğer taraftan yeni modeller yani dijital diğer deyişle elektronik zaman saati seçenekleri de bulunur. Analog ve elektronik olmak üzere iki tür zaman saati farklı ihtiyaçlar için tercih edilebilir. Zaman saati çeşitleri farklı durumlarda farklı uygulamalarda rahatça kullanılabilir.
Önceden belirttiğimiz gibi tarım alanında sulama ve gübreleme sistemlerinin otomasyonu bunun başında gelir. Burada hem dijital hem analog zaman saatleri kullanılabilir. Ayrıca endüstriyel aydınlatmalarda tabela ve reklam sistemlerinde de saate bağlı çalışma sağlamakta kullanışlıdır. Büyük ticari binaların dış cephesinde ve gerekirse reklam tabelalarında sıkça kullanılır. Örneğin otellerin ve marketlerin büyük dış aydınlatmaları ile tabelalarında iki çeşit zaman saatine rastlamak mümkün oluyor. Sokak aydınlatmaları ile bahçelerde karşımıza çıkan sulama sistemleri uzun süredir zaman saati kontrolünde uygulanmakta.
Zaman Saati Ne İşe Yarar ve Nasıl Kurulur?
Analog zaman saati elektrikli makinelerin çalışmasını kontrol eden, planlanabilir şekilde açıp kapayan cihazlardır. Zaman saatlerinin kullanılması için tasarruf ya da ekonomi amaçlanması yeterli sebeptir. Gün içinde çalıştırdığınız herhangi bir elektrikli cihaz fazla enerji tüketiyor ise bunları gereksiz zamanlarda durdurarak zaman saatiyle tasarruf yapabilirsiniz. Kolayca elektrik tüketimi oranınızı aşağıya çekecek olan bu uygulama kullanım kolaylığı da sağlar. Belirli saatlerde, gerekmedikçe, planlayarak elektrik tüketimini azaltmak, cihazı ve sistemi çalıştırmayarak sağlanabilir. Elektrik tasarrufu sağlamanın yanında zaman saati sisteminizi profesyonel bir seviyeye de taşır. Çünkü kendi kendine devreye giren bir çalışma prensibine geçilmiş olur.
Zaman saati kullanmak için endüstriyel ölçekte ya da kişisel olarak ev kullanımında süreli çalışmasını istediğiniz bir sistem olmalıdır. Örneğin akvaryum motorları, filtre ve ışıkları zaman saatiyle düzenlenebilecek kişisel sistemler arasında gösterilebilir. Mekanik zaman saatinde bulunan 15 dakikalık çentik aralıklarına karşılık dijital modeller sayesinde bir saniyeye kadar hassas ayarlamalar yapılabilir. Ancak mekanik yani analog zaman saatleri de kullanım kolaylığıyla öne çıkar. Devrenin çalıştırılacağı ve çalıştırma eyleminin biteceği zaman saatle belirtilir. Daire yapı üzerindeki çentikler çevrilerek küçük ok işaretine getirilir ve böylece çalışma saatinin başlangıcı ayarlanır. Bu sürelerde + veya – 5 dakika civarında sapmalar yaşanabilir. Bitiş saati için de başlangıç ve bitiş arasındaki tüm çentikler aşağıya indirilir. Saat temel prensipte çentiklerin aşağı olduğu sürede çalışmaya ayarlanmış olur. Çentiklerin aşağı baktığı sürede aktif konuma gelen devre sulama ve aydınlatma işini yapar. Sonra aşağı konumdaki çentiklerin bitiminde de off durumuna gelerek elektriği keser ve ışık ya da sulama işi de durur. Dijital modellerde haftalık, günlük, saatli ve dakikalı çok daha hassas ve detaylı komutlar kaydedilebilir. Her amaca ve işe uygun olarak dijital ya da analog modeller arasından zaman saati seçimi yapılabilir.
Zaman Saati Neden Kullanılır ve Önemi Nedir?
Mekanik zaman saatleri, makinelerin çalışmasını kontrol eden planlama cihazlarıdır. Zaman saati türleri arasında planlama yapacağınız işe göre, evinizde, işyerinizde ve fabrikanızda kullanabileceğiniz gelişmiş benzersiz modeller bulunur. Verimli bir analog zaman saati kullanımı için size uygun olanı bulmanız önem taşır. Analog zaman saatleri, elektrik sistemlerinin zamanlamasını kontrol eden zaman anahtarı türü olarak uzun yıllardır kullanım kolaylığı getirir. Bu tip zaman saatleri bir elektrik devresinin ne zaman açılması gerektiğini ve hangi süreye işin planlandığını algılayarak güç geçişine olanak verir.
On konumuna gelmesi ardından belirli bir zaman boyunca güç geçişi sağlayan ve bileşenlerin zamanlamaya uygun çalışmasına olanak veren sistemler işinizi düzene koyar. Süre sonunda devreye giden gücü kapatarak sonlandırma işlemi de yaptığından gereksiz harcamalar engellenir. Zaman saatleri tasarruf ve otomasyon sağlayarak sulama ya da aydınlatma gibi çok güç tüketen sistemlerin sürdürülebilirliğe uyumuna katkıda bulunur. Bu yüzden de çevre faktörleri ve ekonomi göz önünde bulundurulunca analog zaman saatinin çok işlevsel olduğu söylenebilir. Ayarlanan bir süre aralığında sisteme güç veren elektriksel bir zamanlayıcı vazifesi yapan bu saatler ikiye ayrılır. Mekanik zaman saati ve dijital zaman saati aynı zamanda bu saatler Legrand zaman saati ya da astronomik zaman saati ismiyle de karşınıza çıkabilir.