Elektrikli araçlar, yollardaki yeni araçların yaklaşık %2’sini oluşturuyor. Ancak yine de üreticiler ana akıma yeni modeller sunmaya devam ettikçe bu rakamın artış eğilimi yukarı olarak görünüyor.
Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan doğru elektrikli aracı seçebilmeniz için şarj etme, menzil, maliyetler, güvenlik özellikleri ve daha fazlası hakkında doğru bilgileri edinmeniz gerekir. Ancak yine de elektrikli araç seçiminin standart araç seçimine kıyasla çok fazla komplike olduğunu düşünmenize gerek yoktur.
Elektrikli araçlar ile ilgili bilinmesi gereken en önemli noktalar, bu araçların türleri ve türlerin kendine özgü detaylarıdır. Muhtemelen elektrikli araçlar arasında tercih yaparken en çok yardım alacağınız konu bu alandaki başlıklar olacaktır.
Yazı İçeriği
Tam Elektrikli Araçlar ve Pille Çalışanlar
EV, elektrikli araçlar için kullanılan genel bir terimdir. Tam elektrikli otomobiller, tüm güçlerini elektrikle şarj edilmiş pilleri kullanan motorlardan alır. Başka bir tip, yakıt hücreli elektrikli araç veya FCEV, sıkıştırılmış hidrojenle çalışır. Hidrojen yakıt hücreli arabaların üretimi sınırlıdır.
BEV olarak bilinen pille çalışan elektrikli araçlar hareket için yalnızca elektrik motorunu veya motorlarını kullanır. Geleneksel bir içten yanmalı motora sahip olmadıkları ve benzin kullanmadıkları için BEV’ler egzoz borusu emisyonu üretmez. Bu tür arabalara bazen AEV veya tamamen elektrikli araç denir.
Hibrit Elektrikli Araçlar
HEV, hibrit elektrikli araç anlamına gelir. HEV, hem içten yanmalı bir motorla hem de pilden gelen enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla çalışan bir elektrikli otomobildir. Hibrit araçlar, pilini şarj etmek için aracı yavaşlatırken oluşan enerjiyi depolamak için rejeneratif frenleme kullanır.
PHEV’ler (plug in hibrit), pillerini şarj etmek için bir elektrik prizine takılır ve içten yanmalı motora güç sağlamak için alternatif bir yakıt kullanır. Bazı PHEV’ler, standart bir HEV ile birkaç kilometre yerine yalnızca elektrik gücüyle 60 km veya daha fazla seyahat imkanı sunabilir.
Elektrikli Araçlarda Menzil
Elektrikli araçlar için şarj menzili kullanıcıların en çok endişe duyduğu konular arasındadır. Günümüzün EV’leri günlük sürüşe genel olarak uyum sağlıyor ancak yeterli olmadığını düşünenler de var. Elektrikli otomobil aküsü üreticileri kapasite ve şarj sürelerini iyileştirmeye devam ediyor ve bu sürelerin günümüzde iyi bir seviyeye geldiği söylenebilir.
- Birçok BEV tam bir pil şarjıyla 320 kilometreden fazla yol kat edebilir ve en gelişmiş modeller yaklaşık 640 mil mesafeye ulaşabilir. Hem uzun menzilli hem de kısa menzilli EV’ler, trafiğin yoğun olduğu saatlerde dur-kalk sürüşünde iyi performans gösterebilir.
- BEV’ler, daha uzun seyahatler için kullanıldığında daha fazla pil tüketir.
- Çok sıcak hava ve çok soğuk havalar, klima ve kalorifer kullanımı nedeniyle elektrikli otomobillerin menzilini azaltıyor.
Elektrikli araçlarda menzil, araçların maliyet faktörüyle paralel olarak hareket eden bir kavramdır. Genellikle şarjın fazla dayanması ile ilgili zaman aralığı arttıkça aracın maliyeti de artar. Akülerin gelişmesi ve bu alanda çalışan firmaların çoğalması ile birlikte bu konunun önemini yitireceği iddia ediliyor.
Elektrikli Araçlar için Şarj Cihazı Tipleri
Elektrikli araçlar için en çok merak edilen konulardan birisi de şarjın ne kadar süre idare edebildiği ve şarj doldurma eyleminin nasıl gerçekleştirildiğidir. Bu konuda firmalar çeşitli rakamlar sunuyor ancak bu rakamların kabaca hesaplandığı ve araçtan araca değişiklik gösterebildiği unutulmamalı.
- Seviye
Bu seviye, bilgisayarınızın veya masa lambasının kullanacağı gibi ev tipi üç uçlu prizleri ifade eder. Çok az elektrikli otomobil kullanıcısı araçlarını bu şekilde şarj ediyor çünkü bu işlem çok uzun sürüyor. Örneğin bir Chevy Bolt EV, bu şekilde saatte yaklaşık altı kilometrelik şarj ekleyebilir.
- Seviye
Çoğu insan evde veya halka açık bir şarj istasyonunda 2. seviye şarj kapasitesini tercih eder. Bu şarj cihazları 240 volt güç sağlar ve elektrikli çamaşır kurutma makinesi gibi bir prize takılan harici bir cihaz gerektirir. Otomobil üreticisine göre seviye 2, bir Chevy Bolt EV’ye saatte 40 kilometrelik şarj ekleyebilir.
- Seviye
DC Hızlı Şarj Cihazı olarak da adlandırılan en hızlı şarj seçeneği, bir Chevy Bolt EV’ye 30 dakikada 160 kilometre kullanılacak bir şarj ekleyebilir. Ancak genellikle kullanımı maliyetli olan halka açık şarj istasyonlarında bulunur.