Kontrol Röleleri
Kontrol röleleri elektronik sistemlerin hayati parçalarıdır. Genel halde tanımlamak gerekirse sisteme giren elektrik enerjisini takip eden öğelerdir. Detaylı anlatıma geçmeden önce kontrol rölesi nedir sorusunu ele alalım.
Kontrol Rölesi Nedir?
Kontrol röleleri elektronik sisteme giren elektriğin takibini yaparlar. Temel görevleri ayarlandıkları değerlerin üstünde veya altında enerji geldiğinde devreye girerek o durumla ilgili tanımlanan görevi yerine getirmek. Durdurma veya geri devreye alma gibi. Böylelikle dahil oldukları sistemleri arızalardan korurlar. Verimi artırır, operasyon maliyetini düşürürler.
Her sistemin kendine has çalışma değerleri olmakla birlikte, sistemler içindeki her cihaz da farklı çalışma değer aralıklarına sahip olabilmekte. Bu nedenle birçok farklı çeşidi bulunur. Amaçları ve çalışma mantıkları benzerdir.
Başlıca kontrol rölesi çeşitleri
Her bir çeşit hakkında detaylı bilgiyi sitemizde ki kendi sayfalarında bulabilirsiniz. İlgili sayfalara ulaşmak için lütfen başlıklara tıklayın.
- Reaktif Güç Kontrol Rölesi
- Faz Kontrol rölesi
- Gerilim Kontrol Rölesi
- Dalgıç pompa kontrol rölesi
- Sıcaklık Kontrol Rölesi
- Nem Kontrol Rölesi
Kontrol rölelerini seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Çok çeşitli kontrol rölesi olduğu için elbette ilk konu ne için kullanılacağı olacaktır. Bağlanacağı cihazlarla uyumu, kontrol edeceği çalışma aralıkları en önemli konular. Tabi kullanılacağı alanın fiziki özelliklerini de kesinlikle dikkate almalısınız.
Sağladığı anlık ölçümleri yansıttıkları ekranların özellikleri ve nasıl uyarı verdiklerini de incelemeniz önemli. Eğer sürekli göz ile takip ettiğiniz bir sisteme sahipseniz mutlaka açık ve rahatça görünür ekrana sahip modeller kullanmalısınız. Herhangi bir sorun yaşanması halinde ise kolaylıkla fark edebileceğiniz şekilde uyarı vermelidir.
Ne tip bir model seçerseniz seçin olmazsa olmaz konu ise hatayı algılama ve karar verme yeteneğidir. Bir kontrol rölesi hatayı algılama konusunda ne kadar hızlı ve hassassa o kadar etki potansiyeline sahiptir. Öte yanda algıladığı hataya uygun doğru kararı da anlık olarak verebilmeli ve aksiyonu en hızlı şekilde almalı.